Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. jeszcze więcej rodzai kaw Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również słusznego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film