Meandry kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różne tradycje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które sztampowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najważniejszym oraz najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z rozmaitymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma rzeczywiście dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest apetyczna i sycąca.