mięso sezonowane w Krakowie

Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów oraz spora porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe posiłki włoskie

Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. Italian Cuisine in Krakow Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, piada i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film